iKalisz.pl reklamy
rotator reklamuj się w gazecie internetowej iKalisz.pl
rotator reklamuj się w gazecie internetowej iKalisz.pl
rotator reklamuj się w gazecie internetowej iKalisz.pl

Reklama: Żabka - Franczyza

Reklama: Ogrodzenia - Balustrady - Bramy - Furtki - Dekoracje : niezlymotyw.pl

Informacje z pierwszej ręki z policji i straży pożarnej w Kaliszu.

Partner gazety internetowej iJarocin.pl


Znajdziecie tutaj bardzo ciekawe oferty na temat pracy w lokalnych firmach powiatu kaliskiego.

Reklama w Gazecie Internetowej



Autopromocja - Masz temat? Napisz list do naszej redakcji!
Wtorek
21
maj
2019
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
27
28
29
30
31

Reklama w Gazecie Internetowej iKalisz.pl
Wielkanoc

Barwimy skorupki. Jak to zrobić domowym sposobem?

2019-04-19 11:04:00

Zdjęcie: Archiwum
Kolorowe pisanki pięknie prezentują się w koszyku ze święconką. Nie musimy jednak kupować gotowych barwników, aby je zrobić. Możemy wykorzystać to, co posiadamy w kuchni.

Oto tradycyjne metody barwienia świątecznych jaj:

Kolor brązowy – najpopularniejszym sposobem do jego uzyskania jest gotowanie jajka w łupinach cebuli. Łupiny układamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 min. Po około połowie tego czasu dodajemy jajka. Jeśli chcemy osiągnąć głębszą barwę możemy zostawić jajka w wodzie na całą noc.

 

Różowe ubarwienie uzyskamy za pomocą soku z buraków. Jajka gotujemy na twardo w soku z buraków z dodatkiem soli i octu.

 

Zielony kolor pisanki możemy otrzymać dzięki świeżemu szpinakowi lub natce pietruszki. Układamy je na dnie garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy jajka tak, aby były okryte przez liście. Gotujemy ok. 15 – 20 min. w celu osiągnięcia mocniejszej barwy pozostawić  w wodzie na całą noc.

 

Żółtą barwę uzyskamy poprzez użycie kurkumy lub curry. Jajka należy ugotować na twardo. Do naczynia wlać wrzątek, dodać kurkumę lub curry, sól i ocet. Jajka zanurzamy w roztworze i pozostawiamy do uzyskania pożądanego koloru.

 

Niebieski kolor otrzymamy dzięki... czerwonej kapuście. Połowę główki kapusty należy poszatkować i zalać litrem wody. Gotować ok. 30 min. Odcedzić do miski. Do wywaru dodać 2 łyżki soli i 2 łyżki octu, zanurzyć w nim jajka i pozostawić do uzyskania niebieskiego koloru. Intensywniejszą barwę otrzymamy, gdy pozostawimy jajka w wodzie na całą noc.

 

Zabarwione jajka można na koniec natrzeć masłem, margaryną lub olejem, aby były błyszczące.

 

 

 






Patronat Medialny - Targi Export Expo


Autopromocja - Informator Budowlany - Artykuły, porady, ciekawostki

Autopromocja - Informator Ślubny - Organizacja, tradycje, porady


Reklama w Gazecie Internetowej

Reklama w Gazecie Internetowej


Polub nas na facebooku


Reklama w Gazecie Internetowej iKalisz.pl

iKalisz.pl reklamy Ogłoszenie o pracę na iKalisz.pl